Нещата са под контрол и сме в готовност да действаме при всяка ситуация. Това обясни в кулоарите на парламента вътрешният министър Младен Маринов във връзка с метеорологичната ситуация и обстановката на българо-гръцката граница.

Към момента според докладите на отговорните ведомства, с малки изключения, обстановката в страната е нормална. Министърът увери, че водоемите имат достатъчно свободен обем, за да поемат количествата валежи.

АПИ е потвърдила готовност да се включи с техника, която почиства пътищата.

"Вчера имаше опасност от протест на територията на Гърция, който евентуално щеше да засегне движението в посока южната ни съседка", припомни Младен Маринов, но подчерта, че властите ни са се свързали с гръцките си колеги и те не са допуснали затваряне на пътните артерии, което би попречило на трафика между България и Гърция.

"Днес не се очакват там протести", заяви вътрешният министър.

В резултат на падналите и продължаващи валежи от сняг лавинната обстановка във високите части на големите планини се усложнява. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК.

Най-сериозна е тя в Пирин, където степента на лавинната опасност е значителна, поради това че там е паднал най-много сняг (дебелината на новата снежна покривка достига до около 60 см), придружен със силен вятър, на места променящ посоката си.

Наблюдават се големи снегонавявания по стръмните участъци на склоновете, без значение от изложението им. Това предполага голяма вероятност от предизвикване на лавина при навлизане дори само от един скиор в тези участъци. Възможно е по най-наветите подветрени участъци да паднат и спонтанни лавини. Подобна е картината и в Родопите, където снегът е по-влажен поради географските особености. Най-опасен е северният стръмен участък между върховете Орфей и Перелик.

В останалите планини обстановката за сега е по-спокойна поради значително по-малкото количество нов сняг. Но силните ветрове от юг/югозапад са натрупали достатъчно опасни навявания по подветрените участъци. Това най-вече се отнася за районите на Рилски Езера, Мальовица, Мусаленския циркус.

Не трябва да се забравя за съществуващите лавиноопасни райони по северните участъци на Стара Планина, Витоша и Осоговска планина. ПСС към БЧК препоръчва движение само по зимна маркировка.