Министърът на вътрешните работи Младен Маринов благодари публично на младия мъж от Церово, който обезвреди нападателя от нощния влак Пловдив-Варна, наръгал момиче.

"Бих го похвалил, че е действал абсолютно смело и отговорно като български гражданин, защото наистина действията му са спасили живота на пострадалата и са довели до задържане на извършителя. Това е предотвратило евентуално да пострадат и други хора", каза министърът пред журналисти в Елена.

Той изтъкна, че няма как във всеки влак да има полицаи, защото това е много сериозен ресурс, а след закриването на Транспортна полиция за сигурността в БДЖ се грижи звено на дирекция "Жандармерия". По думите му транспортната инфраструктура е много голяма и за да има реакция, трябва да се търси ефективността на технически средства.

"На този етап не можем да отделим повече ресурс, тъй като човешкият ресурс е най-скъпото нещо, което се обезпечава. Има технически средства с видеонаблюдение, с бутони за оповестяване, които могат да дадат информация и ние да реагираме. В тази посока трябва да се върви", призова Маринов.

В Елена той и кметът Дилян Млъзев откриха нова сграда на полицейското управление в реновирана бивша детска градина, дарена от общината. МВР е отделило от бюджета за капиталови разходи 800 000 лева и ги е вложило в изграждането на управлението. Досега то се  помещаваше в сграда на над 100 години, строена за конак и опасна за обитаване.

Снимка: БТА

"Това е една от най-добрите инвестиции на министерството, която ще дава резултат още 100 години, защото освен създаване на добри условия за труд на служителите, тази сграда дава възможност и за по-добро обслужване на над 15 хиляди души, които живеят в двете общини на територията на Елена", заяви министърът.