Върховният административен съд отхвърли жалбата на фирмата "Българските машини за гласуване" срещу избора на "Сиела Норма" за изпълнител в обществената поръчка за осигуряване на 3 000 машини за гласуване за предстоящите европейски избори. Това става ясно от справка на сайта на ВАС, съобщава "Фокус".

"Българските машини за гласуване" бе отстранена от процедурата от ЦИК, тъй като фирмата е представила оферта, в която предложението за изпълнение на поръчката не отговаря на предварително обявените условия, с оглед утвърдената техническа спецификация. Според нея обаче нито една от трите фирми, участвали в обществената поръчка, не отговоря на техническите условия. Според магистратите жалбата "Българските машини за гласуване" е неоснователна и при избора на "Сиела Норма" не са допуснати нарушения, които да обуславят отмяната на решението.

Решението на съда е окончателно.

Както е известно, на 22 април компанията "Сиела Норма" беше избрана от Централната избирателна комисия за победител в обявената обществена поръчка за наемане на 3 хиляди специализирани устройства за електронно машинно гласуване.

Фирмата трябва да осигури също логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент. Заради неотговаряне на обявените условия, другите две фирми - "ЛЕКС.БГ" и "Български машини за гласуване" отпаднаха от надпреварата.

На 25 април, в края на последния работен ден преди почивните дни около Великден, във Върховния административен съд постъпи жалба от "Българските машини за гласуване" срещу избора на фирма, на която да се възложи обществената поръчка за машините за предстоящите избори.