За измамна схема, която се появява периодично във времена на световни кризи и пандемии, алармира варненският очен лекар д-р Драгомир Драганов. Това са мексикански очила, рекламирани като лечебни и дори спасяващи от слепота. Търгуват се в интернет на цена от 69 лв., предаде "Радио Варна".

Д-р Драганов съобщи за негови пациенти, които са се интересували от "чудодейната" стока, за да им свали диоптрите. Той припомни, че "вълшебните" очила са опит за измама, която датира от 30-те години на миналия век:

"Измамата се появи веднага след Първата световна война, после преди началото на Втората, през 80-те години след падането на Берлинската стена и сега отново."

Д-р Драганов обяснява, че въпросните очила се базират на т. нар. стенопеичен отвор. По-известни са като перфорирани очила. "Не се поддавайте на рекламата на очилата на дупки", съветва варненският офталмолог.

Поради факта, че хората се задържаха дълго вкъщи и прекараха повече време в интернет пространството, се стигна до ръст в рекламите на чудодейни методи на лечение, включително и на очни заболявания, смята д-р Драганов.

Той предупреждава за вредите от самолечението и особено от Google самолечението. Медикът не одобрява и търговията с диоптрични очила в супермаркетите, но смята че практиката няма как да бъде забранена.