Министерството на отбраната организира транспортирането от Латвия и Полша до България на общо 21 курсанти и студенти от Националния военен университет "Васил Левски", които са били на обучение по програма "Еразъм"+ във военни образователни институции.

Полетът е извършен с транспортен самолет "Спартан" от състава на Военновъздушните сили по маршрут София - Рига - Варшава - София. На борда на самолета е бил лекар от Военномедицинска академия. Самолетът е излетял тази сутрин в 7,12 ч. и кацна на летище София в 21.41 ч.

Всички транспортирани ще бъдат поставени под 14-дневна карантина с цел спазване на противоепидемичните мерки, съобщиха от военното ведомство.

По време на карантината курсантите ще бъдат настанени в отделна сграда на Националния военен университет във Велико Търново, отдалечена от останалите корпуси, където ще са под непрекъснато лекарско наблюдение.

Ръководството на Военния университет осигурява всички необходими грижи за запазване здравето на поставените под карантина курсанти. Изготвено е меню с осигуряване на оптимално количество енергия и хранителни вещества за повишаване на имунитета им. Храната ще бъде доставяна до помещенията, в които са настанени, за да се избегнат външни контакти. Осигурен е 24-часов достъп до медицинска помощ. Създадена е организация за ежедневно набавяне на санитарни и хигиенни продукти за лична употреба от обучаемите.