Това каза министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Тя коментира трагичния инцидент, при който 16-годишният Георги Чакъров почина след сбиване със своя съученик Тодор Панайотов във Варна.
Боят се разиграл извън училището, в района на супермаркет, посред бял ден. Двете момчета са имали спор, който са обсъждали в интернет чат и са се разбрали да се видят. Отишли са на срещата с няколко приятелки, които са били като агитка. Боят е продължил около десет минути и не е бил ожесточен. 16-годишният Георги, за когото имало съмнения, че страда от епилепсия и пиел лекарства, припаднал. Извикан е екип на Бърза помощ и е закаран в болница,  но там е била констатирана смъртта му.
Според министър Фандъкова темата за агресията трябва да бъде подложена на обществен дебат.
"Всички трябва да помислим - учители, родители и обществото, за да не се случват подобни инциденти. Нашето желание е да се повиши ролята на възпитателната дейност в училище, както и ролята на педагогическите съветници и на психолозите, които да разговарят с децата и да се работи превантивно с агресията", посочи министърът.
Тя определи вчерашния трагичен случай като невероятна проява на агресия.
Попитана дали вярва, че наистина тези двама ученици са били безпроблемни деца и дали е възможно директорът на училището да прикрива, че не е успял да се справи с агресивното им поведение, министър Фандъкова каза, че ще се получат отговори на тези въпроси, но заяви, че не харесва фразите "безпроблемни или проблемни деца".
Според нея основна роля в училище трябва да имат психолозите, педагогическите съветници, ресурсните учители и социалните работници, които трябва да създадат такава среда, която да развива децата, а не само да ги санкционира.
"Възможно е училищният психолог да не е уловил някакъв проблем при тези двама ученици, но човешката душа е сложно нещо", каза още образователният министър.
Тя допълни, че в едно училище с 1000 ученици може да има 1-2 психолози, а може изобщо и да няма.
Двама психолози започнаха днес сутринта да работят с децата от професионалната техническа гимназия във Варна след смъртта на 16-годишния Георги Чакъров, съобщи днес зам.-кметът на общината Коста Базитов. Психолозите работят основно с децата от класовете на двете момчетав. По думите му специалистите ще се срещнат и с учителите и родителите на учениците.
Основната цел е децата да преодолеят шока от станалото. Според специалистите няма опасност от сблъсъци между приятелите на двете момчета в училището.
През тази година общината ще ограничи наличието на жива охрана в учебните заведения за сметка на инсталиране на повече технически средства, допълни кметът Кирил Йорданов. Според него видеокамерите ще помогнат повече да се повиши сигурността в учебните заведения.