Сигналът за измамата е подаден на 15 февруари.

Жената съобщила, че й се обадили по телефона и са потърсили съдействието й за провеждането на полицейска операция за залавяне на извършители на измами. След това тя хвърляла периодично през терасата парите, като общата сума е близо 60 000 лева.

От полицията във Варна отново напомниха, че е абсолютно невъзможно служител на реда да звъни по телефона и да иска пари. При нужда от съдействие, полицаите посещават гражданите на адреса им и се легитимират със знак и карта.

По-рано днес от полицията в Монтана съобщиха, че за два дни 80-годишна пенсионерка от града е дала 34 860 лева и множество златни накити на телефонни измамници.

На 14 февруари на домашния телефон на възрастната жена се обадил неизвестен, който се представил за инспектор Христов от криминална полиция. Той предупредил, че скоро ще получи обаждане от телефонен измамник, който ще й поиска пари. Мнимият инспектор поискал жената да изхвърли всичките си спестявания през прозореца, за да може измамникът да ги вземе и полицията да го задържи.

Жената събрала 11 360 лева, три златни пръстена, едно златно ланче и четири златни парички и ги хвърлила в торбичка от балкона. След това получила обаждане от "инспектор Христов", че за приключването на акцията трябват още пари.

На следващия ден - 15 февруари, тя отишла в банка и изтеглила всичките си спестявания - 23 500 лв.

Постоянно говорим, че няма държавна институция, която да иска да бъдат предоставени пари по телефона или да се хвърлят през балкона, да се оставят до кошчета за боклук, но в крайна сметка хората продължават да се връзват и да дават парите, които искат измамниците. Това каза преди два дни по БНТ Златка Падинкова от ГД "Национална полиция".