Общият устройствен план трябва да бъде одобрен днес от общинския съвет.
Над 250 граждани се събраха рано сутринта пред общината, а част от тях бяха допуснати на обсъждането, което се провежда при засилено полицейско присъствие.

Става въпрос за над 62% от Морската градина - това е частта от Шокъровия канал, включваща и зоологическата градина, до района, познат като "Почивка", но в новия Общ устройствен план се предвиждат отделни петна за застрояване, обясни рано сутринта по БНР председателят на гражданското сдружение "Варна диша" Славена Панайотова.

Опасенията са, че част от градината ще се превърне в жилищен квартал, а според експерта по медийни комуникации Арман Бабикян парцелите за него вече се продават на отбрани хора на атрактивни цени - между 50 ст. и 1.20 лв. на кв.м.
В този парк са паметниците на Христо Ботев и на Левски и сега до тях ще се наредят къщите на Картофа, Моркова, Каскета, Врата, коментира той.
Този парк е направен преди повече от сто години от чеха Антон Новак, припомни Бабикян.

10,1% от зелените площи ще бъдат застроени, предвижда Общият устройствен план, стана ясно в хода на дебатите между различните политически сили в Общинския съвет, предаде "Фокус".
"Новият Общ устройствен план на Варна да бъде гласуван с корекции, гарантиращи пълната забрана за строителство в Морската и Ботаническата градина. Това е решено по време на консултации с премиера, вицепремиерите и ресорния министър", съобщи в кулоарите на общината председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Иван Портних, цитиран от Дарик радио.

Корекциите ще бъдат такива, че по категоричен и императивен начин да забраняват градежите в Приморския парк и Ботаническата градина и по този начин те да бъдат запазени в периода на действие на Общия устройствен план, който е поне 25 години. Забраната ще важи за цялата Морска градина.

Портних повтори, че стратегическият документ на Варна е необходимо да бъде приет, за да се създадат нови работни места, да получи морската столица нова инфраструктура и да се даде тласък на развитието на града.

След гласуване общинските съветници отказаха да дадат думата на представители на граждански сдружения и еколози.
По думите на бившия дипломат Иван Станчов това е възмутително и неприемливо и по този начин българската демокрация не може да гарантира интересите на всички части от обществото.

Вчера около хиляда души се събраха на мирен протест. Те насядаха по платното на едно от най-оживените кръстовища в града, точно пред сградата на общината, и блокираха движението за около 40 минути. "Варна, събуди се" и "Морската градина - за варненци", бяха основните призиви на протестиращите.

Четири досъдебни производства са образувани срещу младежи на протеста.