Това предаде БТА за пътешествието, в което 80-годишният морски вълк е преплавал 26 000 морски мили. В събота той успешно пресече и Егейско море и навлезе в Дарданелите на път към дома.

"Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек. Обичам ви всички!", бяха първите думи на Куртев, когато привърза лодката си на кея на Морската гара във Варна.

Вижте снимки >>

Да го посрещнат се бяха стекли роднини, приятели, представители на различни институции. От другарите си Куртев получи Лавров венец за изключителното си постижение.

Кризисни моменти

Морският вълк накратко разказа, че е имало доста кризисни моменти. Автопилотът му се счупил по средата на Атлантическия океан, на други места срещал проблеми с платната, двигателят му отказвал на няколко пъти.

Най-трудно му е било в Червено море, където освен безветрие, а после силен вятър, го застигнала и пясъчна буря, уточни той.

Който не е ходил в морето, той не се е молил на Бога, каза Куртев в отговор на въпроса как се е борил с проблемите.

За прехраната си мореплавателят с усмивка посочи, че не е най-добрият готвач, но се е справял. И допълни, че първото, което ще хапне на родния бряг е сирене и кисело мляко. По света има много красиви места, но на мен най-много ми допаднаха Маркизките острови, каза още Куртев.

Сам е изработил яхтата си

Много се радвам за него, сподели съпругата му Мария. По думите й най-голямо притеснение е изпитала по време на престоя на Куртев в Малайзия. "Тогава го хвана някакъв вирус, няколко дни дори си мислех, че плаването му ще бъде до там", разказа дамата.

Околосветското пътешествие на Васил Куртев започна от Балчик. Той сам е изработил яхтата си с помощта на брат си Неделчо. Сам е поел и разходите за пътешествието.

Куртев е носител на три награди "Златен глобус" на фондация "Кор Кароли". В завършилото вчера плаване той посрещна юбилейния си 80-ти рожден ден в Индийския океан.