Това заяви Алексей Трифонов, председател на съдебния състав на Софийския градски съд, който разглежда делото, цитиран от БТА. Той направи този коментар след четвъртото поредното неявяване на Стефанов.

"Ситуацията е абсурдна и един свидетел разиграва съда", заяви Трифонов. Той обясни, че свидетелят трябвало да бъде доведен принудително, но органите на реда не са го открили на адреса му. В СГС е било получено уведомление от Районния съд в Девня за това, че Стефанов не се е явил на съдебно заседание и там. Той е изпратил молба до деловодството на СГС, в която посочва, че не желае да свидетелства въз основа на чл. 121 от НПК, според който свидетелят не е длъжен да дава показания по въпроси, отговорите на които биха го уличили в извършване на престъпление.

Бившият председател на Административния съд във Варна Анелия Цветкова беше задържана на 17 юли 2008 г. в заведение в града с 10 000 лева, за които се смята, че са били подкуп. Според прокуратурата, тя е поискала 90 000 лева за решаването на четири фирмени дела в полза на строителния предприемач Стефан Стефанов и сина му Георги.

По действащото законодателство Георги Стефанов единствено може да бъде доведен принудително, но не и да бъде арестуван за неявяването си.

Пред съда днес се яви бизнесменът Гриша Ганчев, който разказа за взет заем от 100 000 лева от вуйчото на Анелия Цветкова - Иван Грозданов, от дружеството "Литекс комерс". Грозданов е работил във фирмата. Самият той обясни пред съда, че парите му трябвали, за да закупи от Цветкова апартамента си във Варна. Договорът между двамата досега не е заверен пред нотариус, стана известно в съдебната зала.

Делото ще продължи на 6 декември, за когато за пореден път се очаква свидетелят Георги Стефанов да бъде доведен принудително.