На фона на очакваното решение на здравните власти какви ще бъдат новите мерки срещу COVID-19 на национално ниво, зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов не изключи възможността да се въведе "зелен сертификат" за учители, медици и работещи в социални домове. 

Идеята за медиците е да си правят тест преди влизане на работното си място, ако не са ваксинирани, тъй като по думите на Златанов и при лекарите имунизацията не е на нужното ниво.

"За да учат децата, подобна мярка може да се обсъди и за целия училищен персонал, за да сме сигурни, че средата е безопасна", обясни още той пред bTV

По думите му "зеленият сертификат" може да се въведе за местата, на които се събират много хора, като по-рано стана ясно, че това може да са заведения, стадиони, хотели, което вече е обсъдено със съответните браншови организации и спортните федерации. 

С въпросния сертификат ще разполагат ваксинираните, преболедувалите коронавирус, направилите си PCR или антигенен тест. Антигенният тест важи 48 часа, а PCR - 72 часа. Те ще се правят в лабораториите. Приблизителната цена на антигенните тестове ще е около 3,50 - 5 лева, като държавата ще внесе 1 млн. от тях. В лабораториите ще се плаща за обработката им, обясни Златанов. 

"В София и страната в момента няма недостиг на свободни COVID легла - както за неусложнени, така и за интензивни случаи", заяви зам.-министърът на здравеопазването, като подчерта, че системата е натоварена, но не е претоварена.  

Другият вариант, който здравните власти обсъждат за затягането на противоепидемичните мерки, е да бъдат затворени някои бизнеси, който засега изглежда по-малко предпочитаният.

Според Пламен Таушанов от Българска асоциация за закрила на пациентите вариантът със зеления сертификат за посещения на места, където се струпват много хора, е по-удачен. "Затягането на мерките е голяма абстракция. Преди година се затваряха цели градове - и какво от това. Заразата се разпространява. По-важното е, че България изостава с ваксинацията", коментира той пред NOVA

"Това, което важи за всички български граждани, трябва да важи и за нас. Трябва да се спазват ограниченията и да се спазват за всички. Не е редно човек, който няма здравен сертификат, да идва и да ме проверява аз имам ли. Ние сме "за" въвеждане на зелени сертификати за всички", каза Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България. 

"Трябва да се приспособим към нуждите на обществото и мнението на експертите. Моето вътрешно убеждение е, че трябва да има "зелен сертификат". Той е гаранция, че ще свалим до минимум разпространението на вируса", заяви от своя страна адвокат Марин Марковски в ефира на Нова телевизия.

А според бившия директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков вариантът за пълно затваряне не даде много добър резултат. "Освен това имаме и нещо добро - това са ваксините. Мисля, че вариантът с тези зелени сертификати е правилният път", смята той.

Днес следобед са насрочени срещи с експертния съвет към Министерството на здравеопазването, с директори на болници и Регионални здравни инспекции и до края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителните мерки, каза по-рано здравният министър Стойчо Кацаров пред БНТ.