Министерството на външните работи (МВнР) съветват българските граждани да се въздържат от пътуване до и от Израел и да се информират за актуалното развитие на ситуацията и предприетите мерки на официалния сайт на министерството на здравеопазването на Израел: https://govextra.gov.il/ministry-of-health/corona/corona-virus-en/.

В случай на нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Тел Авив на следния телефон: + 972 3 696 13 78, и в извънработно време - на номер: +972 547640089.

От ведомството уточняват, че от 20.00 часа на 9 март, с решение на правителството на Израел, са наложени ограничения за всички влизащи на територията на страната. Забраната обхваща не само пристигащите израелски граждани, но и всички граждани на други държави. На отворените гранични пунктове и на Летище "Бен Гурион" се допускат само чужденци, които могат да докажат възможността да си осигурят престой в изолация за срок от 14 календарни дни.

Резервациите за хотел не се приемат за такова доказателство. Останалите ще бъдат връщани с първия обратен полет до началната дестинация.

Във връзка с тези указания много полети от и до Израел на WizzAir са вече отменени до края на месеца. Очаква се и други авиокомпании да отменят своите полети в близките дни.

Българските граждани, които се намират в Израел, трябва да потърсят бързо връзка с обслужващата ги авиокомпания, за да проверят актуалността на самолетните им билети за отпътуване от Израел, препоръчват от МВнР и предупреждават, че съществува възможност от преустановяване на всички международни полети до Израел, което би направило невъзможно напускането на Израел за неопределен период от време.

МВнР вече препоръча да не се пътува и до Италия, както и до Китай.