Има проблем с осигуряването на човешкия ресурс за изборите в чужбина. Оказва се, че и много българи искат да гласуват от екзотични курорти и гръцки острови. Това стана ясно на брифинг на Външно министерство, на който бе изнесена подробна информация за това каква ще бъде организацията на изборите зад граница на 11 юли.

"Сериозна задача е осигуряването на човешкия ресурс за изборите в чужбина", каза Иван Кондов, постоянен секретар и председател на работната група "Избори".

"Около 70 процента е общото увеличение на секциите ни зад граница спрямо изборите през април", допълни Калин Анастасов, заместник-председател на работната група "Избор" в МВнР, на брифинга днес.

Общо ще бъдат разкрити 784 секции в 68 държави. Ше има секция и в Доминиканската република, откриват се секции и на някои гръцки острови. Най-много секции се откриват във Великобритания - 135, Германия - 117 и Турция - 112.

Според данните 65 344 ще бъдат българските граждани, за които е получен списък да бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън страната. Гражданите, които не са в тези списъци, също ще могат да гласуват, като попълнят изискваната от закона декларация.

"Деветнайсет дни преди изборите, а ние все още нямаме решение за машините за гласуване в чужбина, предупреди Кондов. - Надявахме се, че това ще стане на 20-ия ден преди изборите, за съжаление нямаме решение и това ни поставя във все по-голямо напрежение, искрено се надяваме да се вземе много бързо решение оттук нататък, за да можем и ние да изпълним задачите, които ще ни бъдат поставени от ЦИК."

"МВнР са подготвени и логистично обезпечени от утре да стартира процесът по доставянето на машините", увери Калин Анастасов.

"ЦИК вече излезе с решение относно местата, където ще се провеждат избори, и местата, където ще се отворят секции. Нашите и техните цифри малко се разминават, но това е технически въпрос, който в следващите дни ще бъде изчистен", коментира още Кондов.

"Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в МС, го направихме на база 800 секции. Познали сме бройката. Изглеждат много. Това представлява една сериозна задача пред нас - логистична, организационна. Особено много ни притеснява въпросът с човешките ресурси. В МВнР, което се занимава и с други дейности, то трябва да се отдели и човешки ресурс, който да се занимава с изборите. Мисля, че ще се справим", добави той.

"При анализа на секциите след решението на ЦИК се повдигнаха няколко въпроса. Първият е автоматично отваряне секции от последните 5 години. На някои места просто няма български общности. Надявам се през следващи години да има гъвкавост, сега има секции, които по закон ще трябва да открием. Вторият въпрос е за секциите, които се разкриват на някои курортни места. Ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, Доминикана. Това ни затруднява, ще трябва да изпратим членовете на комисиите, това е сериозна логистична задача. Ако на такива места гласуват 100 души, есента на президентските избори ще трябва автоматично да отворим секции там, а сезонът ще е свършил. Големият брой секции създава проблеми с връщането на изборните книжа. Трябва да изпратим куриер - дипломатически, ще ги пренася в ръчния си багаж, така е по закон", поясни още Кондов.

"Очевидно нашите граждани, които са планирали своите почивки, са изпратили декларации, и са събрани необходимите 40 заявления за гласуване, така че ние ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, където няма българска общност. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявления", коментира още Кондов.