Няма установен случай на коронавирус в България, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

99 пациенти са изследвани за коронавирус у нас в петък, всички проби са отрицателни, уточни той.

Днес във ВМА ще се изследват нови 20 проби, от които 6 са на пациенти, пролежали карантинния си период и това са вторите им тестувания, обясни той. Вчера от ВМА са били изписани трима пациенти.

"Получаваме множество писма от граждани, които сигнализират за неспазване на карантина от наши сънародници, прибрали се от такива дестинации (с висок брой на заразявания - б.р.). Вчера имах две писма от Дупница, от Пазарджик едно писмо. Също така имаме една информация за шофьор на ТИР, който спи вече десети ден в кабината си пред вкъщи. Решаваме и някои частни казуси, свързани например с отборите по модерен петобой, където едни от най-силните участници са от Южна Корея и от Иран. Те ще бъдат на 14-дневна карантина в България и чак тогава могат да се включат", каза Мутафчийски.

В света заразените с коронавирус са 105 хиляди души, засегнати са 98 държави, каза още ген. Мутафчийски.

В Гърция болните са 45, в Румъния - 9, в Хърватия - 11, първи случай е установен в Сърбия. В Южна Корея са регистрирани над 6500 болни от коронавурс, в Иран - 4700, в Италия - 4600, посочи началникът на болницата.

"Перат" с висока температура банкнотите

Южнокорейската централна банка постави под карантина банкноти за срок от две седмици. Целта на мярката е да се премахне всяка следа от коронавирус, като в усилията си да се справи с епидемията банката дори изгаря някои хартиени пари.

Финансовата институция уточни, че "пере" с висока температура банкнотите преди да ги пусне в обращение.

Рутинната процедура за обработка на парите в брой в Южна Корея предвижда загряване на банкнотите до 150 градуса по Целзий за две до три секунди, след което се съхраняват при 42 градуса след пакетирането, което на практика ги дезинфекцира, отбелязва банката.

Южна Корея съобщи днес за 483 нови случая на новия коронавирус и с това общият брой на заразяванията там става 6767, предаде агенция Йонхап, цитирана от ДПА. Инфекциите все още са концентрирани предимно в югоизточния град Тегу, който се превърна в епицентъра на епидемията от болестта в Южна Корея.

От новорегистрираните случаи през вчерашния ден 390 са в Тегу, а 65 в съседната провинция Северен Кьонсан, според Корейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Броят на смъртните случаи в Южна Корея остава непроменен, 44, повечето от които са възрастни пациенти, които са имали и други заболявания, заяви центърът.

Южна Корея е страната с най-много случаи на заразявания извън континентален Китай.

Китай отчита 99 нови случая на заразяване с коронавируса и 28 нови смъртни случая според последно обнародваните днес данни на китайската Национална здравна комисия.

С новите смъртни случаи, всички те са в провинция Хубей, общият брой на починалите в континентален Китай става 3070.

От новопотвърдените случаи на заразяване с вируса 74 са в Хубей.

Ройтерс уточнява, че около една четвърт от новопотвърдените случаи на инфектиране в Китай и почти всички от тези, които са извън епицентъра на заразата Ухан, водят началото си от чужбина. Става дума за хора, пристигнали от страни като Иран и Италия.

Общо в континентален Китай са се заразили над 80 000 души, от които 55 000 са оздравели, сочи официалната статистика.

Двама души са починали във Флорида, след като са се заразили с коронавируса, съобщи щатското здравно министерство, цитирано от агенциите.

Два смъртни случая във Флорида

Във Флорида има още 12 случая на заразяване, допълва ведомството.

С това общият брой на починалите в САЩ става 17, след като други пациенти, заразили се с Ковид-19, починаха в щатите Вашингтон и Калифорния.

Броят на заразените с коронавируса в САЩ стана 304, съобщи Си Ен Ен, като се позова на американския Център за контрол и превенция на заболяванията, предаде ТАСС.

Двама медицински работници, проверяващи пътниците на летището в Лос Анджелис са дали положителна проба за коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на имейл на здравните власти.

Те са се занимавали с проверки на пътници, пристигащи от чужбина, включително от Китай. Предписана им е доброволна карантина до 17 март.

Фейсбук ще забрани рекламите на медицински маски, съобщи в профила си в Туитър ръководителят на отдела за продуктов мениджмънт във Фейсбук Роб Ледърн. Целта е да се попречи да се правят пари от повишеното търсене на тази стока