Никой политик не обикаля да дърпа кабели. Работата на вицепремиера в мое лице беше просто да дам кураж на институциите да спазват закона, ако се вдига шум. Първо се затварят кухнята и бара. Това заяви пред Нова тв председателят на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов. Той обясни, че от 14 до 16 часа и от 23 до 8 часа правомощията за налагане на наказания са само и изцяло в ръцете на полицията. Вече няма да се налага и издаване на специална заповед за извършване на нощни измервания от РЗИ.

Симеонов обясни и какво ще се случи, ако се получи сигнал за силен шум в определено заведение. "След сигнал на 112 полицейския патрул трябва да иде на място, да издаде писмено разпореждане за прекратяване на озвучаването. Ако това не се случи, полицейския служител затваря принудително заведението за 3 дни. Първо се затварят кухнята и бара, а след това се изчаква да се изпразнят масите и то се затваря", каза още лидерът на НФСБ и добави, че при следващо нарушение в рамките на година, обектът ще бъде затворен за 14 дни, а полицаите ще имат право и да изземват техника.

Бившият вицепремиер поясни, че за последната седмица е имало 4 сигнала за шум от заведения и над 70 - за шумни ромски сватби в бургаския квартал "Победа".

А на въпроса дали може курортите да се разделят на такива, където да е позволен шума, и на такива, където трябва да е тихо, той отговори лаконично: "Невинаги обслужването на клиентите трябва да е цел на държавния туризъм".

А целта му била българският туризъм да стане малко по-доходен. Понеже всички курорти в България са проектирани като семейни.

Той определи намаляването на партийните субсидии на 1 лев на глас като инфантилно надпреварване между ГЕРБ и опозицията. "Не бива партиите да бъдат като коне състезатели на хиподрум. Това заплашва да деанонсира коалиционното споразумение", заключи Симеонов.