С декларация от името на ПГ "Обединени патриоти" Валери Симеонов призова депутатите да преклонят глава пред делото на Васил Левски по повод 182 години от рождението на Апостола. Симеонов изтъкна ролята на Васил Левски за революционната промяна в мисленето на хората от 19-и век и промяната в стратегията на четническата съпротива и индивидуалната борба на България.

"Създавайки комитет след комитет, по села и градове в България, той създаде основата на организираното революционно движение в България. Върху тази основа бе извършена и мащабната дейност по организацията на Априлското въстание, което предизвика Руско-турската освободителна война и донесе свободата на България", каза Валери Симеонов.

"Благодарение на този велик българин, всички ние имаме невероятното щастие да имаме собствена родина България, да се наричаме българи и да говорим на български език", посочи той.

В декларацията от трибуната Симеонов поясни, че тази година за съжаление Светият Синод е отказал писмено да канонизира Васил Левски.

"Независимо от това аз мисля, че в сърцата на всеки един от нас най-великият българин е Васил Левски - поклон пред паметта му", каза Симеонов.