Препоръчително е учителите, които преподават на различни класове да носят предпазни маски или шлемове в часовете. Това не важи за началните учители, каза в Бургас министърът на образованието Красимир Вълчев. В Бургас той участва в Националното съвещание на началниците на регионалните управления на образованието в страната. На срещата се обсъжда начинът на провеждане на настоящата учебна година и превантивните мерки, които ще бъдат предприети във връзка с разпространението на COVID -19.

Министър Вълчев каза, че няма да има масово тестване на преподавателите. Той заяви, че два пъти е била поставяна за обществено обсъждане идеята учебната година да започва по-рано от 15-ти септември, но предложението не е получило подкрепа.

Вълчев информира, че в ресорното министерството са обсъдени всички възможни варианти за старта на новата учебна година.

Два са основните модели, които другите държави прилагат. Единият е на смесеното обучение. При него класовете се разреждат като част от обучението се провежда в училище, а друга час вкъщи. Това обаче е неприложим модел за България, посочи Вълчев. Вариантът, който ще се приложи тук е ограничаване контактите на децата между различните паралелки и класове.

При случай на коронавирус ще се карантинира само класът на заразеното дете. Епидемиолог ще преценява при болно дете, дали и кои учители ще трябва също да бъдат под карантина.

PSR тестовете за децата и учителите ще бъдат безплатни.