Много по-вероятно е училищата да затворят при сезонните грипове, отколкото сега. Това заяви пред bTV министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Близо 130 учители са заразени с COVID-19 от началото на учебната година, за 20 дни, т.е. средно дневно по 6 заразени. Учениците са много малко - 90 на брой, 6 пъти по-малко от общия процент заразени. 

Той допълни, че, ако има заразен ученик, се карантинира целият клас, тъй като се предполага, че това е средата на взаимодействие.

"Добрата новина с вируса е, че коефициентът на заразяване е 1 - 1,2, т.е. че не се заразяват голям брой хора от един заразен, но често се получават и клъстери, когато не се спазват мерките за спазване на дистанция", допълни образователният министър.

По думите му, Министерство на здравеопазването в момента обсъжда и е предложило проект на прагови стойности, при които да се минава на обучение в електронна среда.

"Не говорим за преминаване на цялата система, а отделно училище или отделна област. 20 процента от децата в училището е една от праговите стойности - със симптоми сходни на COVID заболявания. Родителите имат възможност за болничен, когато детето им е заразено с коронавирус. Малко над 500 деца са поискали да учат онлайн. Всички училища, в които са тези деца, предлагат компенсаторно обучение. Гласувахме да се доплаща този труд на учителите допълнително - по 15 лв. на час, обясни той. Близо 2000 училища имат вече електронни дневници и ползват предимно тях. Стремим се да има лаптоп във всяка класна стая, коментира министърът.

Всички сме малко или много стресирани. Не можем да пренебрегнем болестта, колкото и да са малко тези, които влизат в интензивни отделения, каза още той.

По думите на Вълчев, 360 млн. лева ще отидат за увеличения на заплатите на учителите от бюджета за образование за 2021 г.

Има неизбежни пропуски при образованието онлайн, заключи образователният министър.