Представителите на Централната избирателна комисия са разбрали от медиите, че е трябвало да бъдат ваксинирани в неделя. Това коментира говорителят на комисията Таня Цанева пред bTV. Тя смята, че за ваксинирането на членовете на избирателните комисии логистиката по райони ще бъде трудна.

"За Районните избирателни комисии ваксинацията ще може да се направи, тъй като крайният срок за тяхното назначаване е тази седмица - 12 февруари. По отношение на секционните избирателни комисии ще бъде трудно осъществимо, отбеляза Таня Цанева.

По думите й няма възможност според графика да се прави по-рано назначаване на членовете на секционните комисии. Партиите могат да търсят членове, които са преболедували или вече са ваксинирани, отбеляза тя. Самата логистика ще бъде трудна и тежка, защото става дума за голям брой хора - около 100 000 души, посочи още Цанева.

Според нея всичко зависи от кривата на заболяването.

Снимка: bTV

Очаква се здравният протокол, който да определи стъпките на изборния ден.

"Протоколът ще каже екипирани ли ще бъдат членовете на мобилните секции Изпратили сме писма до кметовете и областните управители, за да поискаме информация за секциите с над 300 избиратели (където ще бъдат поставени машини за гласуване) и за прогнозния брой подвижни секции, за да може да се направи някаква прогноза и стъпки за решаване на проблема с карантинираните граждани. Практиката показва, че една мобилна секция може да обслужи около 25-30 адреса", обясни още Цанева.

Според нея трябва да се уточни дали хората, които ще обикалят адресите, трябва да бъдат със специални облекла.