Към настоящия момент в болниците в Бургаска област няма недостиг на легла в ковид отделенията. Проблемът е в липсата на лекари и сестри. Това каза на пресконференция в Бургас министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, цитиран от БТА. Той пристигна в морския град, за да се запознае със създадената организация за посрещане нуждите на гражданите за оказване на качествена и навременна медицинска помощ.

Министър Ангелов информира, че от сряда, 4 ноември, в УМБАЛ-Бургас ще бъдат разкрити нови 50 легла за лечение на болни от коронавирус. Имаме готовност да осигурим допълнителен брой линейки и автомобили по линия на МВР, ако това се наложи.

Министър Ангелов каза още, че днес е взето решение да бъдат увеличени трудовите възнаграждения на всички работещи в сферата на здравеопазването. От 1 януари 2021 година всеки лекар ще получава по 600 лева над заплатата си, всяка сестра по 360 лева, всеки санитар по 120 лева.

С нови, по-високи заплати, ще бъдат 18 000 сестри, 20 00 лекари, 12 000 санитари. Сумата, която ще бъде разпределена по този механизъм е 237 милиона лева за цялата година, обясни министърът.

Освен повишените заплати, се запазва и друга мярка - парите за работа на първа линия. Всяко медицинско лице, което работи в ковид отделения ще получава по 1000 лева допълнително.