В София вече пуснаха приложението Sofia Plus, с което можем за си махнем скобата от автомобила, ако са ни закопчали, а също така и да платим престой в "синя" и "зелена" зона.

"Това е нова услуга през, която може да заплатите няколко услуги. Приложението се инсталира на мобилния ви телефон и то ще ви сигнализира, когато автомобилът ви е закопчан и случайно сте пропуснали да заплатите услугата за паркиране. През приложението можете да си платите махането на скобата и да си продължите паркирането, ако ви е необходимо", сподели пред Dir.bg директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

Снимка: ЦГМ

С плащането през приложението отпада необходимостта да се завява това чрез телефона на информационния център и да се чака екип на ЦГМ на място, за да ви освободи колата.

"Приложението пести време, пести негативни емоции, пести и в тази пандемична обстановка контакт между хората", коментира още той.

"Обикновено хората пускат SMS-и от мобилния си телефон, когато искат да паркират в "зелена" и "синя". От приложението ще ви сигнализират само когато ви е поставена скоба, но можете да ползвате приложението за паркиране в "синя" и "зелена" зона. Ако имате включен GAS на телефона приложението автоматично определя в каква зона се намирате и максималното време, което може да останете в съответната зона", казва още Дилчев.

Снимка: Булфото

Разплащанията от приложението се извършат в съответствие със Закона на електронната търговия, като се използват услугите на една от големите банки.

"Важно е гражданите да знаят, че приложението не съхранява никакви данни от банкови карти, от сметки и няма достъп до такива", обясни още шефът на ЦГМ.

След като се направи плащане, информацията стига веднага до екипите на ЦГМ, отговарящи за съответната зона.

"Информацията за плащана стига веднага, а времето за реакция на екипа е до няколко минути в зависимост от това къде се намират в зоната, която обслужват. Добре е за кажем, че от приложението може да се плати освобождаване на автомобил, който не е ваш. На роднина, близък му е поставена скоба и той ви се обади, а вие може, използвайки неговия номер на колата, да го освободите от скобата. Това е удобство", споделя още Димитър Дилчев.

За седмица работа на приложението вече близо 100 човека се се възползвали от услугите му.

Снимка: ЦГМ

След разширяването на платените зони за паркиране в кв. "Иван Вазов" и кв. "Яворов" общо местата в София са около 32000. 27000 са "зелена" зона и около 5000 са "синя" зона.

"В Столичния общински съвет се обсъжда разширение на зоните и то най-вече на места, които се явяват буферни между двете зони, защото в тях се забелязва голямо натоварване. В район "Възраждане" има един малък триъгълник, който ще влезе в зелена зона, защото е много натоварен", завърши Дилчев.