В Сандански вкараха здрава жена в COVID отделение, за да гледа майка си. Това се случва, след като с коронавирус е диагностицирана 90-годишната жена. Дъщеря й я завела в тежко състояние в болницата, но там се оказало, че няма кой да се грижи за нея поради липса на персонал. Решението на лекарите било да приемат болната жена, но заедно с нея да настанят и здравата й дъщеря.

Николай Недев и неговата майка Елена Недева са от Пловдив. Те пристигнали в Сандански, за да се погрижат за Катерина Бурова - тяхна съответно баба и майка. Когато я завели в болницата, се оказало, че тя е с коронавирус. После лекарите им казали, че с нея трябва да остане и Елена, за да се грижи за майка си.

"Трябваше да остана да я гледам, защото поне от техните думи нямат персонал и няма кой да се грижи за нея. И затова съм тук", разказва Елена Недева.

"И това е парадоксът - как може да вкараш здрав човек в COVID отделение да се грижи за неговия родител. В крайна сметка нали, в ковид отделение... Ние се чудим как да се предпазим, а ти вкарваш здрави хора в ковид отделение", заяви Николай Недев.

Така вече два дни Елена е в отделение за болни от коронавирус с майка си. Жената твърди, че стои вътре без никакви защитни средства.

"Aз съм си с дрехите, с които съм пътувала от Пловдив за Сандански, с една маска обикновена, боса, с чехли. С една нищо и никаква маска, няма ръкавици, няма нищо, никой не е предявил претенции към мен да бъда облечена по друг начин. Никой!", твърди Елена.

"В момента всички вътре са със защитните облекла, майка ми е по една рокля, както сме тръгнали и с една обикновена маска. Без никакви други предпазни средства. Даже ме помоли да й купя и да й донеса дезинфектант", посочва и синът й.

От болницата обясниха, че единствената причина да настанят здрава жена в COVID отделението е, че не е имало кой да се грижи за майка й.

"Тези хора с разрешение от ХЕИ се изолират в отделни стаи, понеже майка й не може да се обслужва сама, това се е наложило. Има персонал. Имаме един санитар на всички болни. Това е в полза на болната. От човешка гледна точка", заяви д-р Огнян Благоев, МБАЛ "Св. Врач" - Сандански.