Прасетата в трикилометровите зони на огнищата на африканска чума в Русенско ще бъдат евтанизирани. Това съобщи заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов.

От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ информираха, че днес са потвърдени две огнища на африканска чума при домашните свине за първи път в област Русе. Те са установени в лично стопанство в село Ценово, в което се отглеждат пет нерегистрирани свине, както и в регистрирана фамилна ферма "тип А", в която има общо 19 прасета, в село Пет кладенци, община Бяла.

Заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов коментира, че в трикилометровите зони около огнищата домашните прасета ще бъдат умъртвени, ще бъдат предприети действия за обеззаразяване и дезинфекция на местата. Създава се 10-километрова зона за контрол, в която ще бъдат взети кръвни проби от домашните прасета, за да се провери дали има и други заразени животни.

Иванов обясни, че със заповед на БАБХ се забранява търговската дейност с прасета на територията на областта. Екипи на полицията ще следят за нерегламентиран превоз на животни или на свинско месо. В двете населени места няма да се допускат хора от други райони.

Иванов каза още, че утре сутринта ще се състои и заседание на постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия.

До този момент в област Русе не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине.

Отново в област Плевен бе потвърдена АЧС в лично стопанство в село Българене, община Левски, след получен сигнал за съмнение за болестта.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.