Зрелищен спектакъл "В ритъма на Сурва" довечера дава старт на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Представлението показва духа на Граово, съчетавайки модернизма с автентичния обичай, коментира пред БТА режисьорът Красимир Димитров.

Вижте всички снимки тук>>>

С разнообразни хореографии 30 танцьори и певци ще излеят енергията на младостта пред Двореца на културата. Светлинни, лазерни и пироефекти ще затаят дъха на зрителите. Грации на художествената ни гимнастика - възпитанички на трикратната абсолютна световна шампионка Мария Петрова, ще озарят сцената с изпълнения с ленти.

В огнен танц гайдарка ще се разхожда върху тъпани на 2 м височина. С тържествен ритуал ще бъде внесен огънят на "Сурва 2019", който ще възвести началото на най-голямата изява на традиционни народни игри и обичаи с маски на Балканите.

Маскарадът ще бъде под "командването" на актьора Явор Лазов, който в ролята си на войвода ще получи ключовете на Перник от кмета Вяра Церовска.

Тази година фестивалът очаква рекорден брой участници - 7514 в общо 122 групи. От тях 4168 са мъже, 1816 са жени, 1357 са деца.