В Плевен екип от онкохирурзи, под ръководството проф. д-р Добромир Димитров, за първи в България извърши уникална операция на рак  чрез прилагане на лазерна навигация, съобщиха от Медицинския университет.

За първи път у нас е инжектирано специфично зелено багрило, използвано от 5-6 години в напреднали страни, което се натрупва в тумора, който трябва да се отстрани. Така хирургът се предпазва от грешки, поясни доц. Димитров.

Той уточни, че в първата операция на 75-годишен мъж прецизно са изрязани части от различни вътрешни органи. Така пет пъти е увеличена възможността той да преживее години напред. В операцията е използвана апаратура "Firefly", доставена по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Възрастният мъж е опериран за 6 часа при малка кръвозагуба, бързо се е възстановил и изписан на шестия ден. Това е метод - стандарт в Европа, и ние сме първите у нас, които го прилагаме, заяви за БТА чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев.

Щастлив съм, че в Плевен е подготвен млад екип, който работи супер модерна хирургия, допълни той. По думите му това се дължи на ректора на университета, проф. д-р Славчо Томов, който 8 години създава материална база и съдейства за подготовка на кадри.

На въпрос на БТА проф. Томов отговори, че Плевен е готов с иновативна инфраструктура. Лаборатория по геномика ще открива генетични дефекти по неоспорим начин. В телепатологията ще обучават патолози чрез експерти от чужбина. Готова е най-модерната в България лаборатория за 3D биопринтиране. Това е базисно направление в трасплантологията и ще направи революция в трансплантациите, прогнозира проф. Томов.

В университета действа първа в Югоизточна Европа "Лаборатория за виртуална реалност", както и уникална роботизирана операционна УНГ-система. Предстои новият "Център за компетентност" да се превърне в база за научни проекти като следваща стъпка ще бъде в сферата на изкуствения интелект, посочи проф. Томов.

Проф. Горчев припомни, че е започнал първи в страната да прилага роботизирана онко хирургия и това направление днес показва, че е подходящ метод за Ковид хирургия. Здравната каса много повече трябва да подкрепи роботизираната хирургия за раковите заболявания, е убеден той. Попитан дали ще си постави ваксина срещу Ковид - 19, той категорично отговори положително.