Академици отправиха писмо до премиера Бойко Борисов, за да защитят изказването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов относно случаят Войводиново. Подписи под писмото са сложили акад. Георги Марков, акад. Васил Сгурев, акад. Благовест Сендов, акад. Пламен Карталов, акад. Стефан Воденичаров, акад. Константин Косев, акад. Антон Дончев, акад Васил Гюзелев, чл. кор. Иван Гранитски, проф. Александър Чирков.

Припомняме, че вицепремиерът Каракачанов нарече циганите - извършители на побоя над военен във Войводиново, "нагли" и декларира, че ще постави на обсъждане в Министерски съвет програма от мерки за справяне с циганската престъпност. След това той бе даден на Комисията за защита от дискриминация.

Ето какво се казва в писмото:

"Обръщаме се към Вас, за да изразим своята категорична подкрепа на инициативата на вицепремиера и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов, оповестена тези дни по повод поредните и ставащи все по-нагли безчинства на наши съграждани от цигански произход. Позорно е днес да бъдат бити и унижавани български полицаи, военнослужещи, органи на реда, а е престъпление това да сполетява всекидневно възрастни хора, жени и деца, които биват бити, грабени, изнасилвани и убивани. Знаейки Вашето искрено родолюбие и любов към отечествените ценности и светини, не можем да се въздържим да не отправим този призив за подкрепа на действията на вицепремиера г-н Каракачанов. Крайно време беше един държавен български мъж да заема такава позиция. Затова ние я адмирираме и се обръщаме към Вас тази позиция да се превъплъти в поредица от държавнически действия. Сега е моментът за Вашата решителна намеса - разчитаме, че след ценните Ви указания компетентните институции (Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието и др.) ще вземат нужните мерки в най-скоро време да се прекрати това безумие на злодейски посегателства срещу живота, достойнството и имота на обикновени български граждани.