В Пазарджишка област се въвежда 20-километрова санитарна зона около пет индустриални свинекомплекса като предпазна мярка срещу разпространението на африканска чума. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев на съвместна пресконференция с областния управител на Пазарджик и представители на заинтересовани институции. Днес те проведоха разширено заседание на областната епизоотична комисия, в която участваха също представители на общините и собственици на ферми.

Д-р Митев уточни, че два от свинекомплексите са в областния град, по един има в Пещера, Пищигово и Априлци. Той посочи още, че до момента на територията на областта са регистрирани едва 1 500 домашни прасета. По думите му това е нереалистично и "няма никаква яснота" какъв е точният им брой.

Областният управител Стефан Мирев посочи, че до 2 август собствениците на домашни свине трябва доброволно да ги умъртвят, а ако има отказ, ще се предприемат принудителни мерки. Кметовете на общини ще трябва да определят и места за загробване на животни в случай на възникване на зараза, каза още Мирев.

На пресконференцията бе съобщено още, че по данни на Регионалното управление по горите до 28 юли в Пазарджишка област за извършени 174 проверки в горски територии за заболяване сред дивите прасета, като не са констатирани случаи на зараза.

Полицейски патрули дежурят на всички входно-изходни артерии в региона за нерегламентиран превоз на свине.