Показват за първи път пред публика портретът на княз Александър I Батенберг. Картината беше откупена от българската държава на търг във Виена. Тя е рисувана през 1881 г. от германския художник Конрад Вилхелм Дилиц - известен майстор на портрети на коронованите особи в Европа.


Първоначално акцент в изложбата, подредена в Националната художествена галерия, трябвало да бъде копието. Неочаквано обаче се появил оригиналът.

В една от най-старите сгради в сърцето на столицата, в изложбата "Дворецът за изкуството", са изложени над 100 уникални платна. Сред акцентите е и груповият портрет на царските деца - Борис, Кирил, Надежда и Евдокия, рисуван от любимия художник на цар Фердинанд - Никола Михайлов.

Кадър: Нова тв

В края на януари българската държава откупи на търг портрета на княз Александър I Батенберг за 18 000 евро (22 500 евро с включени такси и ДДС). Освен картината страната ни придоби и 3 подноса, принадлежали на семейството на княза. Първият е овален сребърен поднос филигиран с две дръжки от коронацията му в Русе на 29 април 1879 г. В центъра му е гравиран надписът "На Негово Височество Александър I Княз на България от жителите на град Русе" и български лъв. Той е с размери 76,5 x 48 см. Вторият е сребърен филигиран поднос, върху който е гравирано посвещение към княза от жителите на град Берковица. В четерите му края са разположени медальони с лъвове. Размерите му са 43,5 x 35,5 см, а теглото му е 1450 грама. Третият е частично посребрен метален поднос с флорални мотиви. На него е гравирано: "В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.". Неговите размери са 76 x 48 см.

Министърът на културата Боил Банов лично е присъствал на търга във Виена, но държавата ни не е обявила участието си в наддаването, за да купи ценностите на разумна цена.

"Лично участвах. Трябваше да бъде всичко в тайна, защото ако бяхме обявили, че държавата ще участва, цената да стане двойна и тройна. Стана нещо много добро за поколенията, но и за чувството ни за духовност. Всичко е на реална стойност. Картината, гордост за всеки един българин, излезе 18 хиляди евро. Парите не са малко, но са нормални за това, което се предлага", каза на 29 януари министър Банов.

Цена от по 5000-5500 евро е платена за трите подноса. Има 25% такси на аукционната къща върху цената, всичко излиза около 80 000 лева, а можеше да сме дали много повече пари на данъкоплатците, обясни още Банов. Той отбеляза, че предметите идват от родственици на фамилията, от която не са излизали.