По традиция днес в храмовете се отслужва Второ Възкресение. Нарича се по този начин, защото за втори път след полунощ се четат евангелските текстове за Възкресението. Това се случва на 10 различни езика, като символ за единението в християнството.

В София то бе отслужено в митрополитския храм "Света Неделя". 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави пасхалното богослужение за Второ Възкресение в митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив.

Снимка: БТА

В съслужението участваха Знеполският епископ и викарий на митропорията Арсений и Дядо Сионий - Велички епископ и игумен на Бачковския и Троянския манастир, и други духовници.

Камбанен звън възгласи отново Христовото Възкресение. На различни езици бяха прочетени пасажи от евангелието на Йоан.

В словото си пред събралите се в храма миряни владиката на Пловдив заяви: " Христос дойде, за да ни даде живот вечен. Благодатта се възцари!".

Снимка: БТА

По думите на митрополит Николай днес човечеството все по-трудно живее в мир, защото вечните евангелски ценности са изместени от егоизма и егоцентризма. Дядо Николай призова вярващите да не се отклоняваме от пътя, завещан ни от Господ и святото евангелие.

Снимка: БНТ

В Бачковския манастир се събраха също миряни, те получиха козунак и яйца. В Рилския манастир също бе отбелязан най-големия християнски празник. 

Минути след полунощ Благодатният огън, пътувал от Йерусалим, вече беше светлина в ръцете на хиляди хора. Отнесоха го вкъщи. Заедно с надеждата.

Снимка: БТА

Във всички краища на страната миряните бяха свързани от едно - повече от всеки друг път най-често казваната дума беше "здраве".

Тази нощ храмовете събраха милиони такива желания. А сутринта, веднага след като отново отвориха врати, посрещнаха още.

Снимка: БТА

Патриарх Неофит получи Благодатния огън от Йерусалим.

Българският патриарх Неофит също изпрати своето послание към вярващите за Възкресение Христово.