Продължаваме да не сме толерантни на пътя, да не мислим за себе си, за семействата си и да не съобразяваме скоростта с пътните условия. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БТА.

Министърът участва в панихидата за успокоение на душите на загиналите при катастрофи на пътя и за молитви за скорошно оздравяване на пострадалите, която се състоя в храм-паметник "Св. Александър Невски" в столицата.

По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия в храмове в цялата страна днес имаше такива служби.

Маринов смята, че проверките на пътя и затегнатият контрол при всички положения дават резултат, защото държим миналогодишната тенденция със спад на броя на леките и тежките пътнотранспортните произшествия, както и на ранените при ПТП. Той обаче отбеляза, че това е постоянна борба и всяко едно отслабване по определена точка веднага се отразява на статистиката.

По думите на министъра много тежък е бил отминалият октомври, защото е имало много пътнотранспортни произшествия на различни места, някои от които с много загинали. Не всички фактори, които въздействат на тази обстановка, могат да бъдат повлияни, така че да има драстично намаление на загиналите, посочи още той.

Цветя и молитви пред оброчния кръст - паметник издигнат в двора на храм "Св.Троица" в Добрич в памет на загиналите при пътни инциденти

Снимка: БТА

Методите и мерките, които прилагаме, не са достатъчни, ако всеки един участник в движението не осъзнае, че трябва да е внимателен и да е толерантен, изтъкна Маринов. Той посочи, че пет или 10 минути по-рано пристигане може да коства човешки живот.

Хората недостатъчно осъзнават това, че тяхното поведение на пътя освен техния живот може да застраши и живота на останалите участници в движението, отбеляза министърът. Той се обърна към всички с призива, че днес е денят, в който трябва да се смирим пред душите на загиналите в пътнотранспортни произшествия, трябва да мислим и за живите, за тези, които ежедневно им се налага да пътуват по пътната мрежа.

На мемориален комплекс "Шестте Великденски ангела" жители на Симеоновград почетоха паметта на жертвите от катастрофи

Снимка: БТА

В отговор на репортерски въпрос Маринов каза, че шофьорите без книжки са проблем, но не са основният проблем, който статистиката отчита. Отчитаме причинени пътнотранспортни произшествия от правоспособни хора, голяма част от които в момента на настъпване на произшествието не са употребили алкохол или наркотични вещества. Основната грешка е в поведението на водачите. Никой не трябва да си мисли, че на него няма да му се случи, каза Маринов. Напротив, всички ние, които излизаме и стъпваме на пътя, независимо дали сме пешеходци, велосипедисти, мотористи, ние сме застрашени, ако сами не се грижим и ако сами не сме толерантни към останалите участници, допълни той.

Маринов коментира и катастрофата вчера между микробус и кон. По думите му полицаите все още не са стигнали до стопанина на животното. Министърът отбеляза, че в някои части на страната това е начин на отглеждане на животните, който може да доведе до сериозни последствия. Това не е първият случай, мисля че в същия район преди два месеца имаше подобен случай със свободно придвижващи се животни.

Междувременно Пътна полиция - Хасково съобщи, че немски гражданин с мотоциклет е загинал при пътно-транспортно произшествие на пътя между селата Лозен и Малко градище в община Любимец. Инцидентът със 74-годишния моторист е станал в 17,30 часа вчера.

Товарен бус е застигнал по пътя движещия се по посока село Малко градище мотоциклет. Към него е имало прикачено нерегистрирано ремарке. Последвал е удар отзад, при което водачът на мотора е загинал на място. Шофьорът на буса на възраст 56-години е дал отрицателна проба за алкохол. Образувано е досъдебно производство.