Макар в някои части света днешният Международен ден на жената да е официален празник, няма нищо за празнуване, пише в редакционна статия "Швебише цайтунг", цитиран от ДПА и БТА.

Международният ден на жената не е ден за тържества. Няма нищо за празнуване. Той обаче е важен и необходим. Докато жените продължават да бъдат потискани и експлоатирани, докато печелим по-малко за същата работа, докато жените на високи постове са изключение, докато се налага да се борим два пъти по-упорито за същото признание, докато се водят дебати за полово-коректната риторика, докато се проявява търпимост към сексуалния тормоз, дотогава този ден трябва да съществува, за да насочва вниманието към тези несправедливости, посочва южногерманският вестник.

За да има трудова равнопоставеност е необходима промяна най-вече в мисленето на хората. Цветя за деня на жената, какъвто е обичаят в някои части на Германия? Моля ви, недейте! Мъжете ще помогнат много повече на нас, жените, ако използват този ден да ни попитат къде се чувстваме подложени на несправедливо отношение, какво ни вбесява, къде няма равенство. Когато жените постигнат равнопоставеност в обществото, Международният ден на жената може да стане и празник, допълва вестникът.

Войници и балерини в Екатеринбург - снимка на Министерството на отбраната на Русия

Снимка: AP/БТА

Защо на 8 март жени стачкуват

За днешния 8 март жените в Белгия са призовани да стачкуват под мотото "Когато жените спрат, спира и светът", съобщиха местни медии.

Жените и "всички, които се чувстват жени", са призовани днес да не изпълняват всекидневните си задължения у дома или на работа. За онези от тях, за които това е невъзможно, се предлага да окачат пред прозореца си чифт кухненски ръкавици, да сложат надпис "Стачка" на работното си място, да включат автоматичен отговор на електронната си поща. Ако дори и това не може, жените са приканени в 14.00 ч. днес да вдигнат шум.

Отбелязва се, че подобно събитие в страната се организира за първи път. Жените възразяват срещу различията в заплащането, в домашните задължения и дори при данъчното облагане (на стоки, предназначени само за жени). Прояви, свързани с протеста, са предвидени в повечето големи градове на страната.

Няколкостотин жени излязоха след полунощ по улиците на Мадрид на среднощен протест. Дамите, облечени с виолетови дрехи и носещи виолетови чанти - цветът на движенията за защита на правата на жените и за борба срещу домашното насилие - настояваха за повече права за представителките на нежния пол.

Те носеха метални тенджери и тигани, които удряха с лъжици. Според участничките в протеста има много проблеми и различия за жените в обществото, които трябва да бъдат преодолени.

По-големи демонстрации се очакват днес в цяла Испания, очакват се и стачки.