Жители на град Черноморец излизат в събота на протестно шествие, провокирано от решение на Министерския съвет, което обявява за продан поради "отпаднала необходимост" 173 декара земи, собственост на МО, в местността "Червенка". Данъчната оценка на имота е малко над 700 000 лева.

Кадър: ютюб

За тези терени, на които е имало военни складове, от години се водят спорове. Над 400 наследници на 80 собственици на земите си ги искат обратно, след като преди години техните имоти са били взети от държавата. Местните никога не са били обезщетявани, твърдят от местното сдружение. Въпреки че министърът в оставка Николай Ненчев им е отговорил, че още Министерството на народната отбрана ги е обезщетило през 1971 г., това, според местните, не отговаря на истината.

Според Милан Миланов, председател на Сдружението в защита на собствениците на земи в Черноморец, всичко се подготвя така, че да се продаде.

"Следваше и друго действие от страна на Министерството на отбраната. Преди три седмици беше искано от данъчната служба в Созопол да направи данъчна оценка на самата земя. Това е още едно доказателство, че тази земя се готви да се продава. След това следва търг. И този търг е насочен така, че тази земя да бъде продадена. И от нея най-малко ще спечели Министерството на отбраната", посочва Миланов.

Решението за протест е взето на извънредно градско събрание.

За незаконосъобразните, според местните жители, действия на Министерството на отбраната, са подали и сигнал до главния прокурор, съобщи кметът на Черноморец Добри Добрев.

Местните жители са категорични, че продажбата трябва да спре, а в противен случай са готови и да затварят пътища в знак на протест.

Недоволните хора се събират в събота в 10 часа на площада в Черноморец, откъдето ще направят шествие до бившото поделение "Червенка".