Десетки жители на Ботевград излязоха на протест, като изразиха недоволството си от силния шум от автомагистрала "Хемус" и многогодишното бездействие на институциите по проблема.

"Най-шумно е сутрин - между 6 и 10 часа и между 7 и 12 през нощта. Ако трябва да бъдем точни, по замервания е 50 процента е над допустимото". "И при спокойно време магистралата се чува дори тук в Ботевград", споделиха пред БНР участници в протеста.

Проблемът с високите нива на шума засяга близо 20 хиляди души и е от 20 години, отбелязаха местните хора. До момента по темата са били инициирани две подписки, каза Цветина Петкова, член на инициативния комитет на местната гражданско движение "Зелин".

"Трафикът се чува денонощно. И всъщност къщите, които са в непосредствена близост, са застрашени от срутване. Защото, когато през 80-те години се проектира изграждането на магистралата, още тогава е трябвало да се инсталират такива съоръжения, но ги няма", коментира Петкова.

Иван Досев от Агенция "Пътна инфраструктура" обясни, че до края на годината ще бъде подготвена обществена поръчка за изготвяне на акустичен проект.

"И конструктивен проект за изграждане на шумозащитни съоръжения. Всички знаем, че всичко опира до едни средства, които са необходими за извършване на тази дейност.

Ние сега това, което можем да предвидим и да направим тази година, е да изготвим тези акустични проекти, за да се види колко е обемът на необходимите шумозащитни стени и колко ще струва това като финансиране за изграждането им. И евентуално през следващата година да бъдат предвидени в бюджета на АПИ", обясни Досев.

Протестиращите се обърнаха задочно и към премиера Бойко Борисов с искане да "разпореди, така че в рамките на следващите месеци да има обществена поръчка и в рамките на другата година да имаме инсталирани шумоизолиращи панели".

Местните хора посочват и друг проблем - липсата на свързваща алея за велосипедно и пешеходно движение между Ботевград и село Трудовец, предаде БНТ.

Не мога да кажа, че този проблем е от 20 години, но от дълго време съществува. Ние сме запознати с него и работим съвместно с другите институции в посока да го решаваме. Има изготвени фонови шумови карти. Има планове за действие за предотвратяване на високите нива на шум в близост до населените места, каза кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.