Няма потвърден случай за коронавирус на този етап в България. Това съобщи на редовния сутрешен брифинг началникът на Военномедицинска академия генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който е и председател на Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус COVID-19.

Ген. Мутафчийски отбеляза, че 22 проби са отрицателни, което е потвърдено и от междулабораторния контрол.

Председателят на Националния оперативен щаб посочи, че в Европа единствено в Италия има скок на случаите на заразени с около 450 човека за 24 часа. Така в Италия вече случаите са над 1150, при около 1700 за цяла Европа.

По думите на ген. Венцислав Мутафчийски прави впечатление тенденцията на задържане в редица държави в Европа, в които има само по един случай на коронавирус, а вече са минали повече от четири дни.

"За нас представлява интерес тази тенденция, техните резултати трябва да бъдат препотвърдени по инструкция на ЕК в двете референтни лаборатории, които са в Холандия и Германия", отбеляза Мутафчийски.

България също е задължена, ако има положителни случаи, да изпрати проби за потвърждение в референтните лаборатории, определени от ЕК.

Попитан дали има обработени нови проби в последните часове, председателят на Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус COVID-19 каза, че пробите започват да се обработват в момента, във ВМА към 7.30 ч. тази сутрин са заложени 10 проби.

Тази сутрин все още не са пристигнали проби в националната лаборатория от болниците в страната и в София.

На следващия брифинг (по план от 17.00 часа) ще бъде обявено колко проби са обработени и какви са резултатите.

Не нараства и броят на хората под карантина.

На брифинга в 17.00 часа на 29 февруари ген. Мутафчийски изтъкна, че България прилага безпрецедентни мерки за сигурност, като даде за пример строгия контрол на сухоземните гранични пунктове. Само Туркменистан има по-строги мерки по сухопътните си граници от България. Там има лагери на границите, където остават подозрителните случаи, отбеляза началникът на ВМА