Уволнен е служител от Дирекция "Сигурност" на "Летище София" ЕАД заради допуснатите без проверка пътници от Ливан, съобщиха от пресцентъра на аеропорта. Става дума за шефа на отдел "Контрол на достъпа" Георги Дончев, научи Дир.бг.

Супервайзори и началници на отдели пък са наказани с предупреждение за уволнение, забележка и понижение в длъжност. Мерките са взети след направената проверка по случая от 3 септември, за който се разбра едва вчера.

След като информацията беше разпространена неофициално то медии, от ръководството на летището признаха за пропуска - било допуснато смесване на пътниците от "трета страна" с вече проверени такива. Така ливанците влезли без багажът им да бъде инспектиран. Те са били около 40 души и са кацнали със самолет на авиокомпания "България ер" от Бейрут. Не е ясно дали всички са били ливанци, но от аерогарата увериха, че властите са били информирани веднага и са взети мерки за гарантиране на сигурността.

Още вчера от Гранична полиция заявиха, че при транзитни пътници отговорността е изцяло на летището.

"Гранична полиция не е допуснала грешка при проверката на пътниците от Ливан, отговорността е на летището", коментира днес и вътрешният министър в оставка Валентин Радев в парламента.

Той уточни, че все пак предстои да бъде направена проверка по случая.

Депутатът от БСП Георги Свиленски настоя транспортният министър в оставка Ивайло Московски да се яви в пленарната зала и да обясни защо е допуснат такъв пропуск, но мнозинството отхвърли предложението му.