Кметът на Русе Пенчо Милков е освободил от длъжност медицинската сестра от училище "Васил Левски" в града, след като в общината бил получен сигнал за нарушение. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град.

Сестрата не е допуснала до учебното заведение 7-годишно дете, което било забравило маската си и го пратила само до дома му, за да си я вземе. От общината обясняват, че на детето е трябвало да му бъде осигурено предпазното средство.

От кметството предприели незабавни действия за изясняване на ситуацията, като били изискани писмени обяснения от медицинския специалист. Изяснено било, че медицинската сестра не е спазила насоките за работа в учебните заведения в условията на COVID-19 и е допуснало нарушение на Етичния кодекс за работа с деца. По тази причина кметът е прекратил трудовите й правоотношения.

Работата ѝ временно се поема от двама фелдшери, които работят в Средното училище "Васил Левски".

Заради случая се е състояла извънредна работна среща с медицинските специалисти от здравните кабинети на детски градини и училища, на която е обсъдено стриктно спазване на задълженията в условията на пандемия и на етичните норми в работата с деца. Обърнато било внимание, че грижата за децата и опазването на тяхното здраве е приоритет в работата на общината.