Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, който бе уволнен дисциплинарно като преподавател във Великотърновския университет (ВТУ), смята, че действията на ръководството на университета са подтикнати от личностни вражди и се основават на неоснователни опасения.

В съобщение от университета се намеква, че той е замесен в история за разпространена чрез медийни публикации информация за издадени от ВТУ незаконни свидетелства за учителска правоспособност на 170 италиански граждани, съобщава Нова тв.

"Тази информация излезе. Няколко часа по-късно на сайта на университета излезе съобщение, което частично опровергава информацията на прокуратурата. В него има абзац, в който аз съм обвинен, че се опитвам да водя негативна кампания срещу учебното заведение", каза Николай Проданов.

"Уволнението на колегата Проданов не е спонтанно. Тук става дума за сериозни неща. Той е единственият преподавател, който не си е нанесъл в системата занятията за първия семестър, а си получава заплата. Има изпитани студенти и ненанесени оценки. Освен това занятията не се изпълняват по график, ако изобщо се проведат. Този човек работи в София като заместник-министър и в Търново като преподавател. 16 часа никой няма право да работи в държавата", заяви ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Той намекна и за оказвано влияние върху държавното обвинение от страна на Проданов.

Случаят ще бъде окончателно решен пред съда. Проданов е категоричен, че ще търси своите права по съдебен ред.