С близо 1/3 повече са случаите на вирусен менингит от началото на годината, в сравнение с предходната, съобщи bTV.

Сред причините за разболяване от вируса могат да бъдат комарите и досега на хората до замърсени места.

Преди по-малко от месец 4-годишният син на Кристин заболява от вирусен менингит. Всичко започва като нормална вирусна инфекция, но следват усложнения и така семейството стигат до болницата.

"Ако още 24 часа той беше останал на грешна терапия, не искам да казвам какво щеше да се случи. Той вече си проходи, махна му катетъра, почна да си говори нормално", каза майката Кристин Въчина.

Сред основните преносители на вирусния менингит са комарите. Но не само. Симптомите се появяват след 10 дни. Най-често това са: остра диария, висока температура, болка в мускулите и замаяност. "Вирусните менингити по принцип са самоограничаващи се заболявания, тоест заболявания, които минават спонтанно. Основната цел на лечението е да се води борба с оттока на мозъка, което е основното нещо, което се провожда в една такава инфекция", посочи доц. Атанас Мангъров -началник на детско отделение на Инфекциозна болница.

И друга опасност през лятото - вирусът западнонилска треска. Пикът специалистите очакват в края на месеца. "В България миналата година имаше 13 болни, от които двама починаха със засягане на централната нервна система", посочи проф. доц. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.