Има леко увеличение на мигрантския поток от гръцката граница със средно стотина души на ден. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов пред журналисти в Народното събрание.

"За момента имаме леко увеличение от гръцката граница. Общо взето преди няколко дни нашият министър проведе един конферентен разговор с гръцкия министър на вътрешните работи. Уточниха се някои параметри за общи взаимодействия. В нашата страна всичко е спокойно. В Гърция има проблеми на остров Лесбос. Надявам се със силите, които допълнително сме ангажирали, да се справим", заяви още Балабанов.

Попитан какво показват разчетите, той уточни, че засега никой не минава и това се дължи на взаимодействието с турската и гръцката гранични полиции.

"Ние ги прихващаме още на тяхна територия, както и с гърците и те отново си ги взимат обратно", допълни още заместник-министърът.

Той посочи, че увеличенията са със стотина души на ден. "Допреди няколко месеца нямахме такова, но сега се вижда едно леко раздвижване. Когато нашите термокамери прихванат мигранти на километри от нашата граница, страната ни взаимодейства с гърците и те си ги прибират. Това е връщането. Не ги хващаме на наша територия, държа да поясня това", допълни още той.

Попитан дали има големи групи от мигранти в северната част на Гърция и дали те искат да се насочат към България и после към Западна Европа, заместник-министърът уточни, че такива данни няма. "Преди няколко месеца, вие знаете, че разни сили ги бяха настроили, "Пътя на бъдещето", "Пътя на светлината". Имаше такова напрежение в мигрантските лагери в Гърция, но сега всичко е нормално", уточни още той.

"Създаденият съвет по миграция, убежища и интеграция гарантира продължаването на системността и всеобхватността на националната политика по тази тема", добави председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев.

Той отчете, че можем да твърдим, че имаме традиция в тази посока.

По думите му с кризата от 2015 г. миграцията се е превърнала в приоритетна тема в рамките на европейския дневен ред. Според него, макар че през последните години се отчита намаляване на миграционния натиск към Европа, продължаваме да бъдем изправени пред редица предизвикателства.

"Настоящите тенденции показват, че Европа ще продължи да бъде привлекателно място за мигрантите и търсещите убежище поради редица фактори като разрастващи се международни и вътрешни конфликти, изменението на климата и други. Ето защо ЕС трябва да съчетава различни вътрешни и външни инструменти с цел по-добро управление на миграцията и миграционните процеси. Народното събрание чрез утвърдените принципи и механизми за парламентарен контрол наблюдава и дава оценки за политиката на правителството в сферата на миграцията, убежището и интеграцията. На тази тема бяха посветени и някои от заседанията на Вътрешна комисия", заяви още Нунев.