Имунитетът срещу коронавирусната инфекция дава извънредно ниска вероятност от повторно заразяване и заразяване на околните. Той трае минимум девет месеца след преболедуването, установиха шведски учени, цитирани от Шведската национална агенция ТТ.

Медиците от Каролинския институт и от клиниката Дадерюд провели изследвания с 370 участници, които били на първа линия и в близък контакт с инфекцията. След прекарване на Covid при 96% от тях наличието на антитела с запазвало през следващите 9 месеца. А след това две трети от изследваните хора изработвали клетъчен имунитет.

Сред 340 души с антитела рецидив на вируса бил наблюдаван при по-малко от 1%.

Всички участници в продължение на 2,5 месеца преминавали всеки ден през изследване за наличие на коронавируса.

"Антителата и клетъчният имунитет се явяват косвен показател за имунитета, докато проведените едновременно PCR-тестове са прекият показател", поясни една от авторките на изследването - д-р Шарлот Толин. По нейните думи при повторно заболяване появилият се имунитет може да приглуши симптоматиката или тя въобще да не се прояви. Смяташе се, че в такъв случай човек може да бъде носител на инфекцията и че това е най-коварният вариант - считащ се за здрав, той може да "предаде короната" на околните. Но се оказва, че нещата не стоят така.

Главният извод от изследването е, че рискът от повторно заразяване е незначителен, а изкаралите го не могат да пренасят заразата върху околните.