Плевенски хирурзи извършиха успешна 10-часова операция на 41-годишната жена от Долна Оряховица, която заради своето свръхтегло от 250 кг трябваше да бъде транспортирана до лечебно заведение с помощта на пожарникари. 

Медиците са извадили 20-килограмов тумор от коремната й кухина и са източили 10 литра вода. Според екипа на плевенската болница "Сърце и мозък", където е извършена сложната хирургическа интервенция, пациентката има големи шансове да се възстанови, пише в. "Борба".

До операцията се стигна след многобройни перипетии и трудности. 

Жената за първи път търси лекарска помощ на 10 октомври. На място е изпратен екип на Спешна помощ. За да бъде транспортирана до лечебно заведение, парамедикът и фелдшерът потърсили съдействие от пожарната. Наложило се огнеборците да извадят пациентката на носилка през прозореца на къщата, в която живее. Пренасянето им отнело повече от час.

 

Жената е откарана в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, където преминава образни изследвания и консултации с различни специалисти и се стига до решение за специализирано лечение в Плевен. Още същата вечер пациентката е върната обратно в дома си.

Два дни по-късно долнооряхочанката пак бива откарана с линейка до областната болница, а съдействие в пренасянето отново оказват два екипа на пожарната във Велико Търново. Следва поредица от становища на лекари от клиниката, които я преглеждат директно в реанимобила. Медиците влизат в контакт с колегите си от МБАЛ "Сърце и мозък" - Плевен, където в крайна сметка насочват жената.

В момента оперираната пациентка е в отделението по реанимация и се възстановява.