Все повече се търсят специалисти в областта на електротехниката и електрониката. Това споделят възпитаници на Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Капитан Петко войвода" в Кърджали, които имат успешен бизнес, благодарение на добрия старт в живота.

"Всеки възпитаник на моята гимназия, който е подготвен добре, веднага може да започне работа като начинаещ техник. Знам как се запоява, какво е платка, ходил съм на стажове, имах високи оценки, защото ми беше интересно. Учителите помагаха и бяха взискателни, не пишеха оценки, за да имаме по-висок бал накрая. Държат ниво!", казва 38-годишният Владимир Славков.

По думите му той е получил добър старт в живота с обучението си. Първите уроци по основно програмиране получава в гимназията и то абсолютно безплатно, защото курсовете са скъпи. Славков има собствена фирма, работи с партньори от чужбина, има много добро заплащане и добри партньори. Работата им е свързана с web сайтове и web базирани системи.

Неговият брат близнак Красимир Славков също от малък се занимава с електроника, пише софтуер. Той работи за голяма международна компания - онлайн брокер.

Учениците в гимназията имат възможност да получат съвременно обучение в специалността "Автоматизирани системи" благодарение на подкрепа от бившите възпитаници Аксел Юсуф и Руслан Данаджиев. Двамата са инженери днес и работят за големи мултинационални компании. Двамата са решили да подкрепят младите хора, за да имат добра професия и доходи в България. Затова са дали на училището програмируеми логически контролери. "Изградихме лабораторен макет, който е интерактивен, за да е по-интересно на децата, да могат да се докоснат", казва Данаджиев.

Снимка: МОН

Двамата са обучили и учител, който да преподава на бъдещите монтьори, които могат да се реализират успешно в производствени предприятия и фирми в областта на енергетиката, електрониката, машиностроенето и други сфери на промишлеността.

"Това е важно за децата, защото съвременната електроника е нещо съвсем различно от учебниците, по които сме учили", казва Юсуф.

Двамата смятат, че е добре младите хора да се ориентират към индустриалното програмиране, за да са по-успешни и да имат високо платена работа.

Снимка: МОН

Гюнюл Караджа е сред възпитаниците на гимназията, стигнал до позиция на изпълнителен директор в една от най-големите фирми в региона и в техните заводи се провежда дуално обучение на ученици. На добри позиции работят възпитаници на училището и в едно от енерго-разпределителните дружества - Севал Мустафа и Добрин Павлов, който е и наставник на ученици.

В гимназията преподават и трима учители, които са бивши възпитаници. Най-младият от тях е Джехун Юсуф. На 21 години, още докато е трети курс в Минно-геоложкия университет, се връща в училище.

"Електрообзавеждането беше детската ми мечта и единственото желание, което посочих, когато кандидатствах в гимназията", казва той. Връща се, защото обича училището, бившите учители и сегашни колеги. Преподава специални предмети, води учебни практики. Правят различни проекти с децата и е доволен от тях - полагат усилия.

Училището се радва на сериозна подкрепа и сътрудничество от бизнеса в региона. В професионалната гимназия има изградени четири партньорски кабинета, изградени с дарения от компании от региона за по-добро обучение на бъдещите специалисти.