Църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници, се чества днес. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Храмов празник на Троянския манастир

Троянският манастир "Успение Богородично" днес отбелязва своя храмов празник. Тази година той ще е по-различен заради пандемията от коронавирус и предприетите правила и мерки относно организацията.

Игуменът на Светата обител Велички епископ Сионий заяви, че се извършват многократни дезинфекции на двора, храма, иконите и всички места, до които хората могат да се докоснат. Приканват се миряните да спазват дистанция и да носят предпазни маски. Празничната полунощница с Игуменската лития ще започне в 7.00 часа, след това е празничната утреня. Богослуженията ще продължат, от 9.00 часа, със Света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, на открита сцена в двора на манастира.

От 11.00 часа е литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до мястото на първото чудо извършено от иконата.

Днес празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както и имената Мара, Марияна,