Намираме ли се в необичайна ситуация - намираме се. Трудно ли ни е - за всеки различно. Искаме ли да се усмихнем... че кой ще откаже. Спряхме ли да пазаруваме. Еее...

Ако живеете в София или сте й гости можете да напазарувате и за вас, и за един непознат. Ще усмихнете сърцето си, защото това е вашата прегръдка към човек, който ще усмихнете вие. Усмивката е подадена ръка, но днес я дезинфекцираме. Не можем обаче да дезинфекцираме сърцето си.

Снимка: © Mall of Sofia

В основата на кампанията "Доброто в сърцето на града" са Mall of Sofia. Двунационалната търговска камара България-Израел (BCCBI) са заедно с организацията "Аз обичам България". Търговският център иска да помогне на хора и малки бизнеси в нужда в сложните времена на 2020 г. с твърдото убеждение, че да правиш добро не е еднократен жест, а осъзната гражданска позиция на отговорност към обществото. Идеята е чрез различни инициативи да се подкрепят хората в нужда. Акцент сред каузите е партньорството със "Защото сме хора" за осигуряване на храна за нуждаещи се.

В периода до 20 декември 2020 всеки може да закупи пакетирани хранителни продукти по списък, публикуван на сайта на Mall of Sofia, и да ги занесе на събирателния пункт в търговския център на ниво -2, пред входа на супермаркет BILLA. В предколедния период от 21 до 23 декември на специално обособено място ще бъдат раздавани на нуждаещите се пакети от събраните продукти.

В периода до 20 декември 2020 всеки може да закупи пакетирани хранителни продукти по списък, публикуван на сайта на Mall of Sofia

Снимка: © Mall of Sofia

Кой стои зад "Защото сме хора"?

Сърцето на проекта са три дами - Соня Чакърова, Борислава Ненова, Цвета Димитрова. Свързва ги приятелство, общата им работа, а по-късно и каузата - да помагат на хора в нужда. Стартират инициативата за събиране на хранителни продукти в края на март 2020 г., малко след началото на извънредното положение - към събирателния им пункт на Орлов мост се стичат стотици хора, които даряват хранителни продукти. Съвсем скоро към тях се присъединява и водещият и журналист Ники Кънчев - той прегръща идеята с ентусиазъм и съдейства за това призивът на "Защото сме хора" да достигне до по-широка аудитория. Освен на всички онези хора, които предоставят безвъзмездно хранителни продукти, "Защото сме хора" разчитат и на доброволците /дарители, приятели или хората в нужда/, които съдействат при разпределението, опаковането и раздаването на даренията. В последствие след извънредното положение дарената храна се доставя до онези, които имат нужда от помощ.

Соня, Борислава и Цвета разчитат и на бизнеса, но не просто на бизнесите като корпоративни структури, а като организации от хора с добри сърца. Служителите се организират - закупуват и даряват хранителни продукти заедно.

"Защото сме хора" осигурява храна за нуждаещи се

Снимка: © Mall of Sofia

"Най-ценно е, когато видиш как човек, на когото си помогнал, след това става един от нас. Погрижихме се за семейство в нужда - млад мъж и детето му. Бащата бе останал без работа. След като скоро след това си стъпи на краката, се присъедини към каузата ни - като доброволец и с дарения на продукти", спомня си Соня Чакърова и допълва: "Хранителните продукти, преди да достигнат до нуждаещите се, се маркират със стикер "Не си сам" - понякога само жестът и това просто послание са достатъчни, за да вдъхнат надежда на човек, който има нужда от помощ."

И ако все пак все още се колебаете дали да се включите в инициативата на Mall of Sofia и "Защото сме хора", си дайте сметка, че всеки един от нас в даден период от живота си може да се нуждае от протегната ръка и да се окаже от другата страна. И както организаторите обобщават - това е не просто "благотворителност", а "човешка помощ."

Повече информация за инициативата можете да намерите - ТУК

 

* материалът е предоставен от Mall of Sofia