По думите му останалите няма да изчезнат, а ще влязат в определени връзки и взаимоотношения. Биха могли на принципа на едно федеративно цяло да запазят автономията си, препоръча министърът, цитиран от БТА. 

Сергей Игнатов, заедно с премиера Бойко Борисов, участва в откриването на първата академична година на най-новия частен ВУЗ у нас - Европейския политехнически университет в Перник.

Убеден съм, че следващата година ще видим сливане на университети и вярвам, че те ще запазят автономията си, заяви Игнатов. Той направи аналогия с Австрия, където, по думите му, държавните университети са 8, а в България са 37 и всички са на бюджетна издръжка. Тази учебна година ще получат приблизително толкова средства, колкото и миналата, но те вероятно няма да им бъдат достатъчни, изтъкна още Игнатов.

Вчера стана ясно, че Софийският университет може да излезе в "дървена ваканция" за месец заради липса на достатъчно пари. Ректорите на 5-те Медицински ВУЗ-а пък излязоха с декларация, в която поискаха 24 млн. лв. държавна субсидия, необходима за новоприетите студенти, в противен случай излизат на протест.

Софийският университет е в тежко положение, защото той има много голяма структура, но има изход, заяви министърът. По думите му изходът е в по-пестеливото отношение към средствата, а ректорът проф. Иван Илчев е предложил антикризисни мерки. На месец СУ изразходва за издръжка около 3.5 милиона лева, като 2 милиона от тях са от държавата, каза още Игнатов. По думите му останалите средства са от собствени приходи на СУ, но от октомври вече нямало да има такива.

Министърът уточни, че СУ е сред 7-8 университета, които са в тежко финансово положение. Основно сред тя са висшите училища по изкуствата. 

Университетът е и бизнес начинание, каза още днес Игнатов. Според него едва, когато имаме поток студенти от Европа и Северна Америка, можем да кажем, че нашето образование си е свършило работата. Министърът очаква до петнайсетина години да се оформи група от 10-15 университета, които ще се напълнят с европейски студенти.

Министърът уточни, че няма притеснения относно новооткрития днес университет в Перник. Според него съмнително е българското желание да обявяваме всяко нещо за много лошо, преди да сме му дали шанс да се развие. Игнатов определи, че ръководството на Европейския политехнически университет го чакат много трудни години и трябва така да си свърши работата, че студентите да повярват, че Перник е добро място за образование.

Той не е притеснен от исканията на оставката му, според него това е част от работата на партиите извън управлението. По думите му се следва схема за "отстрелване на министри", но това нямало да подобри положението в страната.