Операцията на първия от двамата пациенти с изключително сложни и комплексни аневризми в мозъка, които проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков трябваше да третират днес, приключи успешно. Тя е продължила час и половина, доста по-кратко от очакваното, като след нея мъжът се е събудил нормално, без видим неврологичен дефицит. "Следващите 24 часа са много важни. Ако до утре на обяд няма някакво усложнение, ще можем да кажем на близките "Вашият човек е късметлия!". Това обясни след операцията доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Българските лекари са успели сами да третират пациента, но под вещото ръководство на именития професор, който е едно от трите големи имена в Европа в тази област. "Въпреки че чисто технически проф. Хенкес не взе участие в операцията, за нас това, че беше до нас през цялото време и даваше съвети във всеки един етап беше безценно", разказа доц. Сираков, който е единственият сертифициран неврорентгенолог в България.

По време на интервенцията на пациента е поставен последно поколение flow diverter стент със специално покритие, което редуцира до минимум риска от по-късни тромбози и запушване на стента. Оказва се, че екипът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е един от първите в света, който използва това много ново изделие. А хубавото за пациента, освен че получи втори шанс за живот, е, че цялата процедура е безплатна. Това е станало с малка "помощ" от проф. Хенкес, който е донесъл със себе си част от консумативите, които не се покриват от НЗОК. Освен това германският професор е отказал и полагащия му се хонорар за участието в двете интервенции. С помощта на спонсорство, осигурено от производителя на медицинското изделие, болницата е платила само пътните разходи на германския топ специалист.

Пациентът, който беше третиран днес, е мъж на 38 години с много сложна и комплексна аневризма на артерия вазиларис. Диагнозата е поставена след като младият мъж получава припадък и е насочен към УМБАЛ "Св. Иван Рилски". На направения ЯМР лекарите виждат, че става дума за много рискова операция (над 20-30 % вероятност да загине) и го съветват да потърси помощ в чужбина, при по-опитен специалист. За щастие по-опитният специалист идва в България и по този начин му спестява разходите и стреса от лечението зад граница. Въпреки опасността, която крие интервенцията, тя беше неизбежна, тъй като аневризмата е от тези, при които има много голям риск от изкървяване. Ако това се беше случило, мъжът или щеше да загине на място, или щеше да остане тежък инвалид.

Снимка: УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Вторият пациент за днес е жена, на 62 г., с много сложна, огледална аневризма в мозъка. Част от нея вече е третирана от екипа на доц. Сираков. Предстои днес да бъде обработена и другата част, с което жената окончателно ще бъде излекувана.