Улица в козлодуйското село Крушовица се разцепва заради пропадащи тръби. Хората живеят в страх от дупките и всеки ден си задават въпроса къде отива водата при дъжд, съобщава bTV.

Става дума за воден цикъл, изграден през 2013 г. В участък от половин километър пропада асфалтът. На места процесите са по метър дълбоки. Селото е с над 1500 души население. Иван Димитров, който живее на улицата, обясни, че с подръчни материали са обозначили проблемния участък. По думите му дългоочакваната канализация им причинява само проблеми. Според него проектът не е изпълнен правилно.

"Улицата е водосборна. При силен дъжд тя се превръща в река. В горната част на селото има слягане, получава се фуния и има кухина от над метър. Лично аз съм наблюдавал как водата влиза в тази кухина, а това може да компрометира сградния фонд и да се получа разрушения на къщите", каза той.

Кметът на село Крушовица Илия Илиевски посочи, че по съдебен път трябва да се потърси отговорност на фирмата изпълнител. "Ние, като кметство, сме подали една жалба през 2019 г. до община Мизия, че участъкът е компрометиран", уточни Илиевски.

Кметът на община Мизия Валя Берчева допълни, че именно гаранционният срок е пречка, за да се започне работа по отстраняването на проблема. "Влизам в положението на гражданите, но ние трябва да се съобразим със законовите срокове. Пътят е в гаранция - не можем да действаме по него. Това е една от улиците от лошото наследство, което аз приех преди две години. Каквото зависи от нас, ние сме го направили", посочи тя.

Проектът е струвал около 5,5 млн. лв.