Срокът за проверката около смъртта на 3-годишния Александър ще бъде удължен. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев в кулоарите на парламента.

Момченцето издъхна на 14 ноември в "Пирогов", след като часове наред родителите му Златина и Григор Петрови обикаляли болниците в София, за да търсят помощ. Те водили детето два пъти в педиатрията и един път в Университетската болница "Лозенец". Заради случая директорите на трите лечебни заведения бяха отстранени временно от длъжност, а аутопсията на Александър показа, че причината за смъртта му е тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези.

Кирил Ананиев обясни, че има на бюрото си доклад от директора на агенция "Медицински надзор", но той е предварителен, а не окончателен.

"Пристигат нови медицински документи, резултати от кръвни изследвания, чакат се и докладите на четиримата независими експерти, които също са много важни. За съжаление, може би ще се наложи да се удължи още малко срока. Казвам го със съжаление, защото съм поел ангажимент пред родителите и плед главния прокурор да действаме бързо, но явно такива случаи изискват повече време", каза Ананиев.

Той не се ангажира с потвърждение на окончателната диагноза, но обясни, че повечето от медицинските специалисти смятат, че е двустранна бронхопневмония със силна инфекция, която се развива изключително бързо във времето.