58-годишна учителка по география от Първо средно училище "Свети Седмочисленици" в Търговище е починала от коронавирус.

Тя е била класен ръководител на 8 "Г" клас. От сутринта в социалната мрежа ученици споделят тъжната вест и искат да се предприемат мерки, за да преминат на дистанционно обучение.

Пред dir.bg от Министерство на образованието и науката обясниха, че проверяват информацията.

Според първоначалната информация жената е починала само за 2 дни. Почувствала се е зле миналата неделя, направила си тест, развила скоротечна пневмония, а във вторник е починала.

Днес децата пишат на останалите си учители в социалната мрежа какви са вариантите да преминат на електронно обучение, по постовете им се разбира, че се чувстват виновни за заразяването на своя учител, не искат да се връщат в клас.

По непотвърдена информация трима други учители от училището са с коронавирус и са приети в болница. Други 14 преподаватели отсъстват, някои са под карантина.

В училището учат 1200 ученици. Голяма част от тях са със симптоми, но родителите не ги изследват за коронавирус, тъй като е по желание. РЗИ дава предписание за карантина само при положителен тест. Никой не може да задължи родителите да го направят на децата си. Ако родителят е лекар или работи в РЗИ, сам прави теста на детето, но останалите родители в повечето случаи не, обяснява директорът на училището госпожа Севдалина Зафирова пред Дарик нюз.

В Първо СУ и във Второ СУ "Никола Маринов" към момента има по 8 положителни ученици. Това са и двете най-големи училища в Търговище.

По решение на ръководствата те сами си изследват учителите от средствата, заложени в делегираните бюджети.

Желанието на местната власт в Търговище е било още миналата сряда двете най-големи училища в града със случаи на коронавирус да преминат за две седмици под карантина, докато се уталожи заразата, изготвен е бил график, но късно вечерта решението е било отменено по неясни причини.