В отворено писмо от неформалното обединение "Учители за безопасно образование" категорично се противопоставят на намерението на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, изразено на 10 декември, присъствената форма на учебните занятия да бъде възобновена на 4 януари 2021 г. Писмото е до министър-председателя Бойко Борисов, до Министерския съвет, до Комисията по образованието и науката към НС, до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Считаме, че данните за развитието на пандемията в България в настоящия момент са песимистични, не сочат успокояване и затихване на епидемията и не предполагат възстановяване на присъствената форма на образование. Последното би довело до още по-обширно разпространение на заболяването, а оттам и до продължаващо покачване на смъртността. Доказаните положителни ПСР тестове и през последната седмица са над 40 процента. Остава скрита и голяма заболеваемост - част от заразените се лекуват, без да правят тестове, или се правят антигенни, които не влизат в официалната статистика. За последните две седмици от Ковид-19 са починали повече хора, отколкото от грип и пневмонии за цялата 2019 година. В последните три месеца загубихме 67 педагози, най-младият от които е на 33 години. Учителите и лекарите продължават да са водещи по заболеваемост и смъртност. Губейки ги, лишаваме двете системи - здравната и образователната, от кадри за години напред и оставяме техните деца сираци", пишат от учителската организация в писмото си.

В него се казва, че "СЗО и редица медицински издания потвърдиха, че училищата са основен катализатор на епидемията". Ето защо считаме, че присъствената форма на образование преди овладяване на масовото разпространение на Ковид-19 е в противоречие на най-изконното човешко право - правото на живот. Безопасните условия на труд в класната стая са невъзможни, нямаме и предпазни облекла. Големият брой на деца в тясна стая в продължение на 8 часа, липсата на вентилационни системи и висок клас лични предпазни средства излагат на огромен риск както нашия живот, така и живота на родителите и децата. Има данни и за тежко протичане на инфекцията при деца, както и няколко смъртни случая на лица под 18 години", посочват в писмото си от "Учители за безопасно образование".

От учителската организация заявяват, че се чувстват силно притеснени и обезпокоени, и "настояват присъствените занятия да бъдат възобновени, когато заболеваемостта и смъртността са силно ограничени".